Programa e·plec 2012

III Festival d'Arts Visuals e·plec. Dies 29 de febrer, 1, 2, 3 i 4 de març de 2012, Tarragona

plec és un espai per a la creació experimental en arts visuals a Tarragona. És un recorregut pels processos actuals de recerca, producció i difusió de la creació contemporània, ubicada en la complexitat. plec exerceix la tasca necessària de recopilar, difondre i reflexionar al voltant dels treballs més actuals i notoris en arts visuals a la Catalunya Sud. Encara que, en el marc d'aquesta edició de l'plec, també hem volgut convidar artistes i col·lectius d'altres territoris que ens resulten interessants. La present edició tindrà lloc al que hem anomenat el "Trinagle plec", configurat pel Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) en un vèrtex; el local de la Colla Castellera Xiquets de Tarragona, en un altre; i l'estudi de la pintora Marta Balanyà, en el tercer. Tots tres emplaçaments es troben al Carrer Santa Anna, a la Part Alta de Tarragona.

En el programa de la tercera edició del festival, tot i funcionar com un palimpsest, volem prioritzar propostes que incorporin un treball conceptual, amb una dimensió política i social explícita. Sotmesos al reflux de l’omnipresent crisi econòmica, una pregunta que es repeteix en molts àmbits rau en si aquesta crisi és conjuntural o estructural, si representarà un ajust del sistema o un canvi radical del mateix. Prenent aquest enorme interrogant com a punt de partida, des de Laboratori Visual vestim aquest plantejament amb lemes com: "Tranquils tot sortirà segons l'imprevist" i "No patiu, tot sotrirà bé!". A partir d'aquí, us convidem a un fastuós seguit d'actes: presentacions de projectes, debats, projeccions de fotografies, cinema i vídeo-art, exposicions, concerts, performances, instal·lacions, cercaviles i degustacions (i tot això amb pressupost 0).

 

 

ART I PROCESSOS TERAPÈUTICS

dimecres, 29 febrer, 2012 - 18:00
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Jean Dubuffet (1901-1985)

Volem posar la mirada en espais on l'art està molt actiu, on professionals del món de l'art treballen dia rere dia per donar a conèixer tècniques i processos creatius en contextos d'exclusió o risc social. També pretenem donar veu a experiències de gent que treballa en àmbits educatius no formals, on l'art és també una estratègia de retrobament i sovint un camí per a l'auto-realització. Processos, tots ells, que poden tenir una vessant curativa o terapèutica.

NÚRIA RION "TRANSLATE"

dimecres, 29 febrer, 2012 - 19:00
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Núria Rion, "traduir, traslladar"

traduir, traslladar

Observant detingudament, amb desig de comprendre, allò que per a nosaltres és paisatge, senderons, espais d'oci. Som capaços de veure, de sentir allò que ens ha precedit, a través de les petites senyals integrades, en major o menor mesura, en el paisatge. El que en certs moments només són pedres, murs que es confonen amb l'entorn, els percebem com a presències, com a vestigis d'una història que ens ha precedit.

FANI PIZARRO "GOOD DESING/GOOD BUSISNESS"

dimecres, 29 febrer, 2012 - 19:30
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
GOOD DESING/GOOD BUSISNESS

"Amb el projecte Good design/Good Business enceto un diàleg entre tècnica i tecnologia, art i artesania, en el context de producció de l'home actual, des dels objectes artístics als de consum massiu:

Arqueologia de supermercat / Seriació / Ètica vs tècnica / Bellesa de l'allò efímer / De les bones intencions de la Bauhaus a l'Ikea / Fragilitat de l'aquí-i-ara".

http://fanipizarro-taller.tumblr.com/

BUNGA L'OU "LA BIKINAL"

dimecres, 29 febrer, 2012 - 20:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
Cartell de la bikinal

BUNGA L'OU presenta:
un moment SPECIAL Q:
LA BIKINAL

ATENCIÓ: Les nits de dijous, divendres i dissabte a l'plec, podreu gaudir d'un menú assequible, cruixent i 100% comestible! Bikins, Trikinis i altres artefactes a capes a: La Bikinal!!!

NINI-CRÜ "TELEPRESÈNCIA"

dimecres, 29 febrer, 2012 - 20:30
La Queveda, Plaça del Fòrum
Ni Ni Cru

Ni Ni-Crü és una proposta heterodoxa que podrem seguir telemàticament el dia 29 al vespre. NiNi-Crü retransmetran per l'plec 2012, potser des del seu forat?

ROSA COMES & MÖLA "QUAN EL MIRALL NO HI ÉS"

dijous, 1 març, 2012 - 18:00
Moto Club - Rambla Nova
Quan el mirall no hi és

(...) l’aparador és un mirall i la disfunció de l’ésser apareix quan el mirall no hi és. Penso sovint com seríem si no tinguéssim miralls. Però, alhora, no seríem si no ens miréssim en els altres. La solitud, el no retorn és la disfunció de l’ésser.

http://evitoelverb.wordpress.com
www.moladisseny.com

ÀNGEL POMEROL "T·R·A·O·A"

dijous, 1 març, 2012 - 18:00
Recorregut pels Plafons DISPLAY. Punt de trobada: Moto Club
Fotomuntatge: Lola Moles

T·R·A·O·A pretén fundar una ciutat que englobi totes les ciutats possibles, tant privades o individuals com públiques. Serà un espai sense jerarquies, que intentarà redefinir el concepte de polis amb totes les seves projeccions culturals, intervencions que per la rapidesa del medi, la llibertat i la seva immediatesa potenciïn i assetgin la conflictivitat del teixit urbà, un espai on convisquin o es confrontin les psicogeografies privades amb les públiques.

FIGURA_Z

dijous, 1 març, 2012 - 19:30
Carrer Santa Anna, 6
Dibuix de l'artista Eo (Amadeu Anguera) 2011

Albert Macaya, Amadeu Anguera, Anna Bou,
Catalina Obrador, Jordi Abelló, Jordi Erola i Maria Jacas

Fa temps, no sé quant, algun temps. Que, rodejats com estem d’imatges hipercomplexes, fulminants, veloces i brillants, m'he sorprès emocionant-me davant d’imatges senzilles, sovint dibuixos arrauxats en un paper que corre per damunt la taula o petits estudis acurats reposant eternament en una llibreta.

GASER "PERSONATGES DEL BARRI"

dijous, 1 març, 2012 - 19:00
C/ Santa Anna
GASER "PERSONATGES DEL BARRI"

Veïns, fauna, inquilins, hostes, llogaters, bestioles, turistes despistats, propietaris, compradors… El teixit d'un barri tan emblemàtic i antic com el de la Part Alta de Tarragona ens situa en un espai canviant i variat, obert a tot tipus de residents i situacions.

Amb la intervenció de Gaser es pretenen obrir noves portes a aquells que estiguin interessats en conèixer la seva gent. Així, mitjançant el graffiti i la pintura mural, les parets tapiades i en desús es converteixen en escenes i situacions habituals del barri i dels seus veïns.

ALERTA AMAZÒNICA "NAHUAS, 20 ANYS DESPRÉS"

dijous, 1 març, 2012 - 21:00
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
ALERTA AMAZÒNICA "NAHUAS, 20 ANYS DESPRÉS"

L'ètnia Nahua, que va viure aïllada fins l'any 1984, visqué un dramàtic primer contacte amb "l'altre" arran de les activitats d'exploració que realitzava la indústria Shell a la selva inhòspita del riu Mishahua. Avui, després de dues dècades, la tranquil·litat es veu de nou amenaçada a l'interior de la Reserva Territorial creada per l'Estat per protegir els pobles en aïllament voluntari.
L'avanç del consorci Repsol-Pluspetrol fa palesa la vulnerable situació d'aquest i altres pobles amazònics davant la violació de la frontera extractiva selva endins.

JORGE VARELA TRIO

dijous, 1 març, 2012 - 22:30
Pati Xiquets de Tarragona
Jorge Varela Trio en directe

Grup creat el febrer de 2008, per Claudio Favero (bateria) i Jorge Varela (piano). Després de diverses formacions, el trio es completa amb Artemi Agràs (baix elèctric). Les seves influències vénen del jazz-fusió, amb noms com Esbjorn Svenson, Hiromi Uheara o Pat Metheny. La improvisació i les línies melòdiques es combinen amb una barreja de jazz, groove, jungle...

Més informació al seu myspace o a la web de Jorge Varela.

LLUC QUERALT "TRANSMONGOLIAN"

dijous, 1 març, 2012 - 22:30
Pati Colla Xiquets de Tarragona
Una de les fotos de "Transmongolian", de Lluc Queralt

Continua tenint el desig de treballar amb la fotografia sobre l’estat del món en què viu. Cronista gràfic del silenci gelat de Suomi, en contraposició a l'efervescència carnal de Cuba; fotògraf de la crispada espera a Palestina; fascinat per la rígida moral ortodoxa a Bedford; testimoni de la soledat diletant dels megàlits a Pascua; Nova York i la seva occidental teatralitat, i tantes i tantes imatges a la recambra.

RECOLECTORS SOUNDSYSTEM & FRIENDS!

dijous, 1 març, 2012 - 23:45
Pati dels Xiquets de Tarragona
Wagner Pa en acció

 

MARI PILI "VANDALISME DOMÈSTIC"

divendres, 2 març, 2012 - 13:30
Tarragona outdoors
Retrat Mari Pili

En la majoria d’ordenances municipals d’arreu del país trobem una regulació específica sobre l’estesa de roba a finestres, balcons i terrats. En tots els casos, aquesta regulació va dirigida a penalitzar econòmicament aquest acte amb multes variades, entre les quals trobem els 120 € de Barcelona, els 200 de Salt, els 750 de Figueres o els fins a 3.000 € de Manresa o Segòvia. La nostra ciutat, com en molts altres àmbits, no podria ser menys i quedar-se enrere, i per això l’ajuntament va declarar la guerra a la roba estesa.

FRANCESC PERRAMON "FOTOGRAFIA DOMÈSTICA I CULTURA D'ARXIU"

divendres, 2 març, 2012 - 18:00
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Imatge del projecte "En capses de sabates"

Tothom conserva fotografies domèstiques. Tothom és competent per articular una narració força comunicativa de la seva vida seleccionant algunes d’aquestes fotografies i verbalitzant les memòries que guarda en relació a elles. Tothom té una vida que explicar i imatges que l’evoquen, independentment de gairebé cap circumstància.

ÀNGEL POMEROL "T·R·A·O·A"

divendres, 2 març, 2012 - 18:30
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Fotomuntatge: Lola Moles

T·R·A·O·A pretén fundar una ciutat que englobi totes les ciutats possibles, tan privades o individuals com públiques. Serà un espai sense jerarquies, que intentarà redefinir el concepte de polis amb totes les seves projeccions culturals, intervencions que per la rapidesa del medi, la llibertat i la seva immediatesa potenciïn i assetgin la conflictivitat del teixit urbà, un espai on convisquin o es confrontin les psicogeografies privades amb les públiques.

JORDI ABELLÓ "NOVA HISTÒRIA DE L'ART"

divendres, 2 març, 2012 - 19:00
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Imatge del projecte "Una nova història de l'art"

Darrerament estic obsessionat a descobrir que, darrera de molts quadres, s’hi amaga una història de mort i desolació. Molts quadres han estat testimonis directes o indirectes de mort i de sang. Vull recordar i investigar aquestes històries que, amb el temps, s’obliden. Són obres que han estat saquejades, obres que han estat atresorades per dictadors, per gent amb grans fortunes que han comprat grans col·leccions gràcies a la venda d’armes o, fins i tot, per artistes que han signat penes de mort.

ALBA SOTORRA "QATAR THE RACE"

divendres, 2 març, 2012 - 20:30
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
ALBA SOTORRA "QATAR THE RACE"

Qatar és el país amb el creixement econòmic més ràpid del món. Autopistes cisellades al desert connecten el vell món amb la nova realitat. A l'horitzó s'alcen immensos gratacels mentre milers de treballadors arriben atrets per la febre de l'or negre. "Qatar: la Carrera", retrata a un alt càrrec d'una multinacional, al cap de la construcció d'una gran central hidroelèctrica, i a un empresari catarí que dirigeix l'entrenament dels seus camells per a una important cursa internacional. L'il·lusori escenari que ambdós transiten deixa entreveure el destí d'una humanitat a la carrera.

ALBERT FARNÓS & SUSANNA ALAITZ "LA FOTOGRAFIA I EL VIATGE"

divendres, 2 març, 2012 - 22:30
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
Foto: Albert Farnós

A través del viatge i la fotografia intentarem mostrar dues experiències ben diferents de la relació que té el viatger amb la seva càmera.

SR. FULGINS "MEDIACOTEQUE"

divendres, 2 març, 2012 - 23:30
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
Jan Švankmajer

El Sr. Fulgins és un personatge humil i presumptuós que es passa les tardes gratant-se i menjant iogurts caducats. Ell, això sí, té un caràcter jovial i una reputació inatacable. Molt ben educat i sempre ben vestit, les seves argúcies en el camp de l'humor amateur li han valgut més d'un ensurt. Com ja és tradició dins de l'univers flamboiant, a on l'era Post-capitalista ens ha portat, el Sr. Fulgins col·lecciona coses estranyes, troballes recòndites que rescata de l'oblit, en aquesta ocasió per regalar-nos una sessió golfa de vídeo-art de gran voltatge.

CRISTINA SERRA "ADÉU SOL... ÉS L'HORA"

divendres, 2 març, 2012 - 00:15
Pati Colla Xiquets de Tarragona
Imatge de "Adéu sol... és l'hora"

Ja fa un any que l'hostal del sol va desaparèixer de l'skyline de la ciutat de Tarragona. L'inici del seu enderroc suposà el final de moltes històries i, per mi, representà el final d'un treball obsessiu que consistia en fotografiar-lo cada dia. "Adéu sol... és l'hora" mostra l'enderroc de l'hostal, un enderroc manual, curós, tranquil… on l'edifici comença a esvair-se lentament fins que desapareix.
Ara, ja només queda el seu record, el xiprer i milers de fotografies…
Ah, i una zona blava.

ISLANDIA NUNCA QUEMA

divendres, 2 març, 2012 - 00:30
Pati Colla Xiquets de Tarragona
Imatge concert - Sala el Cau 2011

No han estat mai a Brisbane, però de vegades sonen a Robert Forster. No estan acostumats a conviure amb les tardes plujoses de Glasgow, però algunes tornades potser et rememoren les millors melodies d’Edwyn Collins i Malcolm Ross. Nova Zelanda els queda molt lluny, però el seu pop transmet la mateixa emoció que Rolling Moon de The Chills. El 86 els queda una mica lluny, però bé podrien haver format part del catàleg de Postcard o Creation...

THE TRANSISTOR ARKESTRA

divendres, 2 març, 2012 - 01:30
Pati Colla Xiquets de Tarragona
THE TRANSISTOR ARKESTRA

The Transistor Arkestra es forma durant l'any 2008. Inicialment era el projecte de Paul González, canari establert a Tarragona, a qui es van afegir diferents músics de l'escena musical de la ciutat. Amb una formació canviant al llarg de la seva trajectòria, The Transistor Arkestra s'ha anat configurant amb les incorporacions de Pablo Vidal, Joe Broadhurst i David Sanchez, als quals finalment s'ha unit Vj Ah! a les projeccions.

GUILLEM "DISCYONQUI"

divendres, 2 març, 2012 - 03:00
Sala El Cau
Guillem en acció

Senzillament, el que en altres països anomenen "freestyle". Un esperit lliure que recorre la seva discografia inacabable una vegada i una altra, endavant i enrere, amunt i avall en el temps.

EO LIVE

dijous, 1 març, 2012 - 01:45
Pati Colla Xiquets de Tarragona
...

Amadeu Anguera, el polifacètic artista de l’underground tarragoní, ens mostra en aquesta ocasió la seva vessant musical, en un directe de pur techno sensible.

Després de carretejar la seva groovebox durant anys per mil i una raves polsegoses, ara l’Amadeu (atenció!) s’ha comprat un Mac i li fot a l’Abelton Live. Així que assistirem a l’estrena d’aquest nou format d’un dels impulsors del fenomen ciberpunk a la Galàxia Andrómeda.

"JAUME I" & "PROJECTES INTERRUPTUS"

dissabte, 3 març, 2012 - 18:00
MAMT, Museu d'Art Modern de Tarragona
Centre d'interpretació del paisatge a La Savinosa, de Núria Capella Pujals

Presentació de les propostes rebudes a les dues convocatòries plantejades en el marc de l'e·plec 2012: Concurs d'idees per al Pàrquing Jaume I i Projectes Interruptus.

És el moment d'imaginar "Tot allò que podria ser... i potser serà". Es planteja una tarda de presentacions de projectes, reflexions i debat. Els mateixos autors ens explicaran quins usos podria acollir el pàrquing Jaume I, quin interès o valor afegit podria tenir pel barri. D'altra banda veurem quins projectes interruptus veuen per un moment la llum...

SANTI VALLDEPÉREZ I GUILLERMO BARBERÀ "AMUERTEMORIR"

dissabte, 3 març, 2012 - 20:00
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
Cartell de "Amuertemorir"

El toro forma part de l’imaginari mediterrani des de ben antic. A Amposta i altres poblacions del delta de l’Ebre, al sud de Catalunya, la passió per les festes populars amb bous s’ha revifat al tombant dels segles XX i XXI. Entre altres espectacles, hi ha el del bou embolat, pràctica que consisteix a subjectar a les banyes de l’animal dues estructures metàl·liques que porten unes boles inflamables que després les encenen.

TELENOIKA "ERVA"

dissabte, 3 març, 2012 - 21:00
Sala d'Actes Colla Xiquets de Tarragona
Imatge Lutheirs Drapaires

Presentació del col·lectiu Telenoika_
Xerrada sobre l'associació i la seva activitat.
Visionat de diversos treballs de Telenoika.
Instal·lació dels Luthiers Drapaires.

GAF Y LA ESTRELLA DE LA MUERTE

dissabte, 3 març, 2012 - 22:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
GAF

El proyecto GAF surge en Tenerife en el 2001 de la mano de Kurajica Mladen, miembro de otras formaciones musicales como Tupperwear y Afg-an y miembro fundador de Colectivo Drone -una plataforma cultural ubicada en Tenerife dedicada a la promoción de música experimental y el arte multimedia. Lo que empezó como un proyecto personal de estudio casero -sus primeras grabaciones datan del 2001- se ha ido convirtiendo poco a poco en una banda con la incorporación y colaboración de diferentes músicos de la escena experimental canaria.

PORTABLE RACERS

dissabte, 3 març, 2012 - 22:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
PORTABLE RACERS

No es una broma.
Nos encontramos a mitad de escaleras de un edificio.
Una empezó por arriba y la otra por abajo.
Cada una estaba tatareando su canción.
Y friega que fregaras.
¡Vaya par de marujas!
Entre piso y piso dibujaban un rizo.
Y justo cuando se encontraron,
empezaron a crear y ronronear.
Una dijo: Portable!!
Otra dijo: Riser!!
Y sabían que esto es la movida de verdad.

PUMUKY

dissabte, 3 març, 2012 - 23:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
PUMUKY

Paso a paso Pumuky se ha convertido en una de esas “pequeñas grandes” bandas de la escena musical española, con el apoyo unánime de la prensa musical especializada y con una nutrida base de seguidores que no para de crecer por todo el país, y que se extiende cada vez más también por Latinoamérica, en lugares como México o Chile. Respaldados por el sello Jabalina en 2009 publicaron su exitoso “El bosque en llamas”, formando un importante revuelo a su alrededor.

LASERS

dissabte, 3 març, 2012 - 23:30
Pati Colla Xiquets de Tarragona
Lasers Electrònica i Visuals

Lasers aterren per primera vegada a la província de Tarragona presentant el seu esperat primer LP “Juno” (Irregular, 2011) que s’ha situat a dalt de tot de les llistes del millors àlbums d’electrònica estatal d’aquest proppassat 2011. I diem aterren perquè els barcelonins estan transportant per l’aire el soroll i la poesia que en directe guanyen més que mai amb els visuals que projecten. Després de passar pel Primavera Sound (2010), Sónar-Galícia (2011), BAM (2011)... ara tens l’oportunitat de veure’ls al costat de casa.

THE SUICIDE OF WESTERN CULTURE (TSOWC)

dissabte, 3 març, 2012 - 01:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
TSOWC

El noble art de trossejar amb astúcia teclats que mai moren, pedals de guitarra i caixes de ritmes amb so lofi té una nova banda com a heroïna: The Suicide Of Western Culture. El duo, que sota les seves caputxes ja van deixar bocabadat el públic del Festival REC’11, ens presenten ara “REMIXES” (Irregular, 2011). I mentrestant, ells no han parat, i en menys d’un any han compartit escenari amb artistes com Animal Collective, Cut Copy, Orbital, Darkstar o The High Lamas

OSWALDOH AKA U+0

dissabte, 3 març, 2012 - 02:00
Pati Colla Xiquets de Tarragona
OSWALDOH aka U+0 es Oswaldo Hernández

OSWALDOH aka U+0 es Oswaldo Hernández, nacido en la ciudad de Las Palmas de Gran Canaria en 1975; responsable del colectivo +0 y dj. Sus gustos musicales son muy variados (hip hop, reggae, techno, rock...) de ahí que tenga dos vertientes como dj: una electrónica, donde el techno más funky es el principal sonido; y otra más ecléctica, donde tiene cabida cualquier estilo musical pero con el denominador común del reggae y el hip hop.

INAUGURACIÓ JAUME I

diumenge, 4 març, 2012 - 13:00
"Parking" Jaume I
Sr. Jaume I

Decidim deixar el nom de Jaume I, però treiem el de pàrquing perquè després de la convocatòria oberta d’idees no sabrem com a què l’inaugurarem. El que sí que sabem és que ens ve de gust una inauguració com es mereixen els recursos invertits en aquest punt calent de Tarragona. Volem autoritats tallant banderetes, banda musical i vermut gratis. Ho volem, i ho tindrem! Sabem que s’inaugura, però no sabem com a què s’inaugura.

WHIRR

diumenge, 4 març, 2012 - 14:00
Bar La Queveda (Pl. Fòrum)
Whirr

Whirr ens aproparà amb la seva música a un lloc on els espais i els temps són inacabats i les melodies d'un vellut que avança amb subtilesa i ens projecta a l’espai exterior. El treball de Whirr amb la música “drone", d'estil minimalista i basada en un ús d’harmònics que es mantenen en el temps, és d’una producció excel·lent: qualitat experimental des de Tarragona per posar punt i final a l’e·plec que ha estat i podria haver estat.

http://www.myspace.com/whirr

Disseny web: Möla! / Desenvolupament web Edgar Saumell